Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A 2011 szeptemberében megjelent Szeged effekt antológia 27 írás formájában Szegedhez kapcsolódó  élményeket, benyomásokat rögzít, pillanatfelvételeket ad közre, melyek mind felkérésre, kimondottan ehhez a könyvhöz születtek.

article preview
szegedeffektb1.jpgA 2011 szeptemberében megjelent Szeged effekt antológia 27 írás formájában Szegedhez kapcsolódó  élményeket, benyomásokat rögzít, pillanatfelvételeket ad közre, melyek mind felkérésre, kimondottan ehhez a könyvhöz születtek.
A szerzők: Árpás Károly, Bakos András, Baranyi Ferenc, Becsy András, Bencsik Orsolya, Bene Zoltán, Berka Attila, Boldog Zoltán, D. Szabó Pál, Gáspár Ferenc, Kaiser László, Kiss László, Kollár Árpád, Lázár Bence András, Lennert Tímea, Marton Árpád, Orcsik Roland, Pintér Lajos, Podmaniczky Szilárd, Simai Mihály, Simon Adri, Szekeres Nikoletta, Székelyhidi Zsolt, Turi Tímea, Vass Tibor, Veszelka Attila és Weiner Sennyey Tibor.
Az antológia révén az olvasók kedvet kaphatnak Szegedhez − szépségeihez és fogyatékosságaihoz, szeretnivalóságaihoz és hibáihoz egyaránt. Míg akik jól ismerik a várost, Szeged újabb szegleteire csodálkozhatnak rá: kellemesekre, bosszantókra, valamilyenekre. Akik mindezidáig nem tehették, most fölfedezhetik a várost; akiknek viszont már régi jó ismerőse Szeged, azok új, más látószögekből, új, más perspektívákból szemlélődhetnek.
 
Néhány gondolat az antológiáról:
 
„Márai írja egy helyütt, hogy a vidéki városi polgárság teremtette meg azt a közeget, amely az európai műveltség éltető légkörét fenntartotta. Szeged ebből a szempontból igazi kulturális központ: a belvárosi sörözőkben fogant dekonos és posztmodern kiadványok legalább akkora ívfénnyel sugároznak itt, mint az alsóvárosi gót hálóboltozatokon visszaverődő fénysugarak.”
(Új Könyvek)
 
„Huszonhét írás, élmények, benyomások, pillanatfelvételek, utcák, terek, épületek, hangulatok. Kiválasztok a könyvből szereplőket, akiket feltétlen meg kell ismerni és helyeket, ahol ott kell lennem.”
(eS Kiss Judit, BárkaOnline)
 
„A Szegedről indult, a máig itt alkotó, vagy az épp csak egyszer-egyszer itt járt szerzők versei és prózája, Kossuth-díjas költő és pályakezdő bölcsész írása, nosztalgikus és posztmodern hangvétel, emelkedett lirizálás és fanyar dokumentarizmus együtt adják ki Juhász, Baka, Tömörkény és Móra városának mai portré mozaikját. Az öt fejezet abroncsába fogott tarkaság kimondottan előnyére szolgál a kötetnek: hivatalos és félhivatalos kánonok helyett ezúttal inkább keresztmetszetét kapjuk annak, miként él tovább, lélegzik fel és ihlet alkotásra e Tisza-parti por-város, amely titokzatos nőiségével mégis rabul és szerelembe ejt mindegy-re, amint Simai Mihály kötet indító versében: s a csillagok, amelyeket idáig / görgettem, helyrezökkenek az égen.”
(Toronyirány magazin)
 
A kötet az areion.ke@gmail.com címen megrendelhető kedvezményes áron, 1.200 Ft-ért.