Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sokan és sokféleképpen írtak eddig Szegedről. Készült már a Tisza-parti városról – csupán a műfajt említve – tanulmány, tanulmánykötet, forráskiadvány, monográfia, kronológia, népszerűsítő rövid történet, városatlasz, építészettörténeti áttekintés, útikönyv és egyéb turisztikai kiadvány, valamint szubjektív élménybeszámoló is. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Tisza-parti város históriája kellőképpen tanulmányozott és feldolgozott. Jelen könyv egy azok közül a kiadványok közül, amelyek a Tisza-parti város históriájával foglalkoznak, ám van egy sajátos vonása: az, hogy Szeged legrégebbi, középkori szeletét veszi górcső alá.  

article preview

Sokan és sokféleképpen írtak eddig Szegedről. Készült már a Tisza-parti városról – csupán a műfajt említve – tanulmány, tanulmánykötet, forráskiadvány, monográfia, kronológia, népszerűsítő rövid történet, városatlasz, építészettörténeti áttekintés, útikönyv és egyéb turisztikai kiadvány, valamint szubjektív élménybeszámoló is. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Tisza-parti város históriája kellőképpen tanulmányozott és feldolgozott. Jelen könyv egy azok közül a kiadványok közül, amelyek a Tisza-parti város históriájával foglalkoznak, ám van egy sajátos vonása: az, hogy Szeged legrégebbi, középkori szeletét veszi górcső alá. 

„Petrovics István, a jeles középkorkutató várostörténész a címben mozaikokat jelöl meg, azonban a mozaikokon belül Szeged középkori történetének lényeges eseményeit és fordulópontjait mutatja be olvasmányos stílusban, egyúttal a környék várostörténeti és politikai eseményeire is kitér, amelyben megmutatkozik mesélő kedve. Ezáltal érdekfeszítő, könnyen olvasható kötetet kínál a leendő olvasók számára. Szükség van a tudományos művek mellett olyan népszerűsítő írásokra, amelyeket szívesen vesznek kézbe a város története iránt érdeklődő olvasók.”

Blazovich László

varostortnetiborito_ok.jpg

A kiadvány az areion.ke@gmail.com címen megrendelhető kedvezményes áron, 1.600 Ft-ért.