Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bene Kálmán: Látástól vakulásig

Bene Kálmán: Látástól vakulásig. Egy filosz töprengései

​Bene Kálmán írásai személyesek, különösen, amikor szeretett városáról, Szegedről, benne az egyetemről és a környékről ír. Tekintete a teljes magyar irodalmi horizontot is nézi és látja, a nagy összefüggések, irodalmi tendenciák, történetek épp úgy érdeklik, mint ahogy közel tud hajolni egy-egy filológiai problémához. Mindezt közérthetően, mégis tudományos alapossággal, rendszerezve, stílusosan.

article preview

 

Dr. Bene Kálmánt, a tanszékvezető Madách-kutatót az irodalmi közéletben senkinek sem kell bemutatni. Talán éppen ezért választott jegyzetsorozatához, melyet a Pannon Tükör Online hasábjain közölt, álnevet. Így jelent meg hetente egy-egy újabb írás a Titkos Filosz töprengéseiből, melyet az irodalmi K-H G néven jegyzett. 77 szöveget közölt, a szám sem véletlen, hiszen a szerző elsősorban mesélt. Szeretett Madácháról, irodalmi nyomozásokról, és mesélt sok személyes történetet is: egy élet összegyűlt bölcsességével, de végig megőrzött éleslátásával és nem utolsó sorban derűjével, életigenlésével.

Izgalmas és különleges akár részleteiben, akár egyben végigolvasni, mert Bene Kálmán írásai személyesek, különösen, amikor szeretett városáról, Szegedről, benne az egyetemről és a környékről ír. Tekintete a teljes magyar irodalmi horizontot is nézi és látja, a nagy összefüggések, irodalmi tendenciák, történetek épp úgy érdeklik, mint ahogy közel tud hajolni egy-egy filológiai problémához. Mindezt közérthetően, mégis tudományos alapossággal, rendszerezve, stílusosan.

 

Nagygéci Kovács József

latalstol_ok-page-001.jpg

A kiadvány az areion.ke@gmail.com címen megrendelhető kedvezményes áron, 1.600 Ft-ért.