Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kiadványaink

2011-ben indult az Egyesület könyvkiadói tevékenysége,
Areión Könyvek néven.
 
Megjelentetett köteteink:
 
 

Cikkek

Petrovics István: Várostörténeti mozaikok

Sokan és sokféleképpen írtak eddig Szegedről. Készült már a Tisza-parti városról – csupán a műfajt említve – tanulmány, tanulmánykötet, forráskiadvány, monográfia, kronológia, népszerűsítő rövid történet, városatlasz, építészettörténeti áttekintés, útikönyv és egyéb turisztikai kiadvány, valamint szubjektív élménybeszámoló is. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Tisza-parti város históriája kellőképpen tanulmányozott és feldolgozott. Jelen könyv egy azok közül a kiadványok közül, amelyek a Tisza-parti város históriájával foglalkoznak, ám van egy sajátos vonása: az, hogy Szeged legrégebbi, középkori szeletét veszi górcső alá.  

 
2019.05.31 | Menüpont: Kiadványaink

Nagy Miklós: Francia megszállás Szegeden (1918-1920)

Immáron 100 esztendeje annak, hogy Szeged − az 1918. novemberi belgrádi katonai egyezmény értelmében − francia megszállás alá került. A város több, mint egy éves megszállása Magyarország történelmének olyan meghatározó eseményeivel történt egy időben, mint a polgári demokratikus forradalom, a proletárdiktatúra, valamint a Horthy-rendszer hatalomra jutása és berendezkedése.

 
2019.05.31 | Menüpont: Kiadványaink

Bátyi Zoltán: Csókolj meg, Júdás!

Bátyi Zoltán legújabb kötete az elmúlt években született novelláinak gyűjteménye. Változatos témákkal − a szeretettől a szerelemig, a katonaságtól a pénzig, a focitól a családig, a hétköznapoktól az ünnepekig −, tele élettel, a szerzőtől megszokott keserédes hangvételben, hol csipetnyi, hol félmaréknyi humorral, mély empátiával, a közösség iránti érzékenységgel és szögedi világlátással fűszerezve. Igaz, nem mind a 19+1 történet zajlik szegedi kulisszák között, de Skóciát is éppen úgy szegedi szemmel tárja elénk a szerző, mint Bohumil Hrabalt. Mert Bátyi Zoltán nem csak ízig-vérig író, de ízig-vérig szegedi (sőt: szögedi) is.

 
2018.10.21 | Menüpont: Kiadványaink

Tömörkény 150

Tömörkény 150. Tanulmányok a 150 éve született Tömörkény István tiszteletére című kötetben ​a Tömörkény István születésének 150 évfordulója alkalmából, 2016. október 21-én, a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában megrendezett szimpóziumon elhangzó előadások szerkesztett változatai olvashatók. Nyolc nézőpont, nyolc közelítés egy soha ki nem meríthető életműhöz. Tisztelgés Tömörkény István előtt.

 
2016.10.14 | Menüpont: Kiadványaink

Üzenet a másvilágra. Hommage à Tömörkény

150 évvel ezelőtt, 1866. december 21-én született Tömörkény István és 1917-ben hunyt el. Az Üzenet a másvilágra című könyv írásai fölkérésre születtek, szorosabban vagy lazábban kötődnek az író életművéhez, szellemiségéhez. Az antológia – amely címét Tömörkény egyik novellájától kölcsönözte – a szépirodalom eszközeivel igyekszik fejet hajtani Szeged és a magyarság fontos írója előtt – hommage à Tömörkény!

 
2016.10.14 | Menüpont: Kiadványaink

Szabó Pál: 1440 – Nándorfehérvár első oszmán-török ostroma és előzményei

Szabó Pál: 1440 – Nándorfehérvár első oszmán-török ostroma és előzményei című kötete az Areión Könyvek ötödik kiadványaként jelent meg 2015 őszén.

 
2015.10.20 | Menüpont: Kiadványaink

Lennert (Móger) Tímea: Kollázs

A 2012 őszén kiadott kötet, Lennert (Móger) Tímea Kollázs című verseskönyve az Areión Könyvek negyedik darabja.

 
2012.09.19 | Menüpont: Kiadványaink

Bene Zoltán: A méltányolás ideje

Bene Zoltán: A méltányolás ideje című kötete tanulmányok, kritikák, recenziók gyűjteménye. Az Areión Könyvek harmadik darabjaként, 2012 nyarán jelent meg.

 
2012.08.06 | Menüpont: Kiadványaink

Szeged effekt 2

A 2012-es ünnepi könyvhétre látott napvilágot a Szeged effekt 2, amely harmincnégy kortárs szerző felkérésre született, kifejezetten az antológiába szánt, szegedi tárgyú alkotásainak gyűjteménye.

 
2012.07.06 | Menüpont: Kiadványaink

Szeged effekt

A 2011 szeptemberében megjelent Szeged effekt antológia 27 írás formájában Szegedhez kapcsolódó  élményeket, benyomásokat rögzít, pillanatfelvételeket ad közre, melyek mind felkérésre, kimondottan ehhez a könyvhöz születtek.

 
2012.07.06 | Menüpont: Kiadványaink