Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. JÚNIUS 13., CSÜTÖRTÖK, BORHÁLÓ SZEGED (Gutenberg u. 10), 19:00

NAGY MIKLÓS: FRANCIA MEGSZÁLLÁS SZEGEDEN (1918-1920) című kötetének bemutatója

A szerzővel Tóth Marcell történész és Bene Zoltán beszélgetnek

article preview

2019. JÚNIUS 13., CSÜTÖRTÖK, BORHÁLÓ SZEGED (Gutenberg u. 10), 19:00

NAGY MIKLÓS: FRANCIA MEGSZÁLLÁS SZEGEDEN (1918-1920) című kötetének bemutatója

A szerzővel Tóth Marcell történész és Bene Zoltán beszélgetnek

Immáron 100 esztendeje annak, hogy Szeged − az 1918. novemberi belgrádi katonai egyezmény értelmében − francia megszállás alá került. A város több, mint egy éves megszállása Magyarország történelmének olyan meghatározó eseményeivel történt egy időben, mint a polgári demokratikus forradalom, a proletárdiktatúra, valamint a Horthy-rendszer hatalomra jutása és berendezkedése.

A város francia irányítása sajátos körülményeket teremtett a föntebb említett országos események helyi vetületéhez, korlátozta a proletárhatalom szerveinek működését, segítette a proletárdiktatúra fölszámolására irányuló katonai és politikai szerveződést, ugyanakkor fékezte annak szélsőséges megnyilvánulásait. A francia megszállásnak − az alapvető rendfenntartói érdekeken túlmenően − a Tanácsköztársaság elleni intervenciós előkészületek, majd a Magyarországgal kötendő súlyos békefeltételek elfogadtatása szempontjából is különös jelentősége volt. Városunktól a francia jelenlét hárította el a román, illetve szerb megszállás veszélyét, és járult hozzá a háború utáni nehéz közellátási viszonyok javításához.

„Nagy Miklós kötete – írja Marjanucz László történész − a téma szakszerű kidolgozását, korábbi eredmények új szempontú fölhasználását, illetve saját kutatásainak alkotó hasznosítását adja. Nagy értéke a munkának tudományos megalapozottsága és további vizsgálatra inspiráló eredményei.”